Home
Programma vandaag
do nov 27 @00:00 - 18:00
Radio RTV Drenthe
do nov 27 @18:00 - 18:30
Streektaal Nonstop
do nov 27 @18:30 - 19:00
Tynaarlo Informatief
do nov 27 @19:00 - 20:00
Streektaal Bartje
do nov 27 @20:00 - 21:00
Sounds of the Sixties
do nov 27 @21:00 - 22:00
Popclassics
do nov 27 @22:00 - 23:00
Popclassics
do nov 27 @23:00 - 23:59
Radio RTV Drenthe
Nieuws Archief
Facebook
Medewerkers loginregiotram-exit

Nu op Radio Tynaarlo Lokaal: Radio RTV Drentheweer

Christian van Kammen is onze weerman elke vrijdagavond rond de klok van 18.55 uur zal hij u op de hoogte brengen van het weer voor het weekend en wat de komende week verwacht mag worden.

Voor een uitgebreide weersverwachting www.weerstation-eelde.nl

kaping-puntEr moet een streep door de kwestie rond de bevrijdingsactie van de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt. De zaak is nu voldoende en gedegen onderzocht, dus beslist geen parlementaire enquête. Dat vinden de Drentse Tweede-kamerleden Erik Ziengs (VVD) en Agnes Mulder (CDA) uit Assen. Ze zeiden dat vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

CDA-Kamerlid Mulder zegt: "Dit lijkt mij een redelijk gedegen onderzoek wat is gedaan. En ik vind, ze hadden natuurlijk nooit die trein moeten kapen, er is wekenlang onderhandeld. En eerder was er in Wijster ook al een treinkaping geweest (1975) waarbij de Molukse kapers drie mensen hebben gedood. En als kapers zich bij zo'n bevrijdingsactie van mariniers zich niet zichtbaar overgeven, kan dit het gevolg zijn. Dat is natuurlijk allemaal niet mooi, maar het is wel allemaal zo gegaan, omdat die kaping er dus was. Maar klaar nu."

VVD-kamerlid Ziengs noemt het "afschuwelijk wat er in die tijd allemaal gebeurd is, ook voor de familie van de kapers. Er zijn heel veel mensen die slachtoffer zijn geworden van de Molukse acties. Vooral mensen die er destijds bij betrokken waren snappen nu niets van alles wat er gebeurt. Er kan wat mij betreft met dit laatste onderzoek een streep onder. Je rijt zoveel oude wonden open. Het is klaar, het is over, het is uit."

De Drentse kamerleden reageerden in Cassata op de onvrede van nabestaanden van Molukse treinkapers, die de staat aansprakelijk stellen voor het buitensporige geweld dat is gebruikt bij de bevrijdingsactie in De Punt in 1977, om de gegijzelden in de trein de ontzetten. Daarbij spreken nabestaanden van moedwillige executie van twee kapers, die gewond waren.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet dit nader onderzoeken op basis van archiefstukken en concludeerde deze week dat er geen sprake is geweest van executies. Nabestaanden van de omgekomen kapers en ook het Nieuw Moluks Comité zijn ontevreden over de uitkomst van dit onderzoek en willen een parlementaire enquête over de hele gang van zaken rond de bevrijding.

Eerder die middag ging in Cassata de Assense Felice Eisenburger in discussie met Antis Maryanan van het Nieuw Moluks Comité en ex-gegijzelde George Flapper.Zij begrijpt niets van de opstelling van de Molukkers in de kwestie De Punt,. De Assense, die als maatschappelijk werkster in 1975 en 1977 betrokken was bij de opvang van slachtoffers van de Molukse gijzelingsacties, vindt 'het gedram' van de Molukse nabestaanden om een parlementaire enquête en de eis om schadevergoeding 'onbegrijpelijk'.

"Ik begrijp best dat er verdriet is bij de nabestaanden van de omgekomen kapers, maar die hebben heel veel andere mensen tot slachtoffer gemaakt. Zij hebben mensen gegijzeld, met een doodsbedreiging. En bij de kaping in Wijster zijn wel burgers doodgeschoten. Dat kun je niet los van de actie bij De Punt zien. En ik kan er niet tegen dat de veroorzaker zich nu als slachtoffer gedraagt."

Bron: RTV Drenthe

 

Een melding over een brandlucht in een geland vliegtuigje, leidde tot consternatie op Groningen Airport Eelde zondagmiddag.

Omstreeks 13.10 uur landde een eenmotorig vliegtuig met twee inzittenden op het vliegveld. De inzittenden meenden een brandlucht te ruiken en waarschuwden de luchtverkeersleiding.

Volgens het protocol voor crisissituaties op het vliegveld is vervolgens een GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) situatie afgekondigd en gingen de hulpdiensten ter plaatse.
In het vliegtuigje is geen brandlucht meer vastgesteld en er is ook geen brand geweest. De twee inzittenden zijn voor de zekerheid onderzocht door medewerkers van de ambulancedienst. Er is geen letsel vastgesteld. Het vliegtuig is naar een hangar gebracht, zodat het verder onderzocht kan worden.

Op social media gonsde het van de geruchten, doordat er een alarmering van de hulpdiensten was uitgegaan waarin werd gesproken over een vliegtuigcrash. Ook was er onduidelijkheid bij de hulpdiensten over de toestand op het vliegveld. Uiteindelijk bleek er weinig aan de hand te zijn.

 

zandsculptuur 7De Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren is dit jaar het toneel van het NK zandsculpturen maken. Al eerder haalde het nieuwe SculpturePark het wereldkampioenschap binnen.

Het Open Nederlands Kampioenschap begint meteen na afloop van het WK op zondag 14 december. De wedstrijden hebben hetzelfde thema: World Wide Christmas.

De zandsculpturen mogen maximaal 1.80 meter hoog zijn. Wilfred Stijger, die als artistiek leider verantwoordelijk was voor de expositie 'De Hondsrug verbeeldt', zal de deelnemers begeleiden. Hij staat ook aan het hoofd van de vakjury. De Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zal de huldiging voor zijn rekening nemen.

De eerste deelnemers aan het WK zijn al bekend. Marieke van der Meer en Jeroen Advocaat houden de eer van Nederland hoog. Zij nemen het op tegen Ilya Shanin (Rusland), Enguerrand David (België), Carl Schlichting (Canada), Ferenc Monostori (Hongarije) en Jiri Kaspar (Tsjechië). De achtste en laatste plaats is nog niet vergeven.

 

politieboot-boete-0707Voor het stelen van een boot moeten twee mannen van 20 en 24 jaar uit Groningen tachtig uur werkstraf verrichten. Dat bepaalde de politierechter in Assen.

De mannen stalen de boot op 17 april in De Groeve. Het vaartuig werd later uitgebrand in de omgeving teruggevonden. De Groningers verklaarden bij de politie dat het ze om de buitenboordmotor te doen was. Toen ze die er hadden afgesloopt, staken ze de boot in brand om naar eigen zeggen 'sporen uit te wissen'.

De eigenaar heeft inmiddels een nieuwe boot, vertelde hij in de rechtszaal. De verzekering heeft de schade vergoed, op ruim 400 euro na: de waarde van spullen die in de boot lagen. Dat bedrag moeten de Groningers van de rechter aan de booteigenaar betalen. Het duo was niet bij de rechtszaak.

 
oranjestad-vakantieparkOndernemer Hennie van der Most krijgt de komende drie jaar zeker zes miljoen euro voor de opvang van asielzoekers in Oranje. Dat schrijft het NRC Handelsblad.
Van der Most krijgt betaald voor twaalfhonderd vluchtelingen in vakantiepark Oranje, ongeacht hoeveel er werkelijk komen.
Eerder zei Van der Most een sociale en redelijke prijs per vluchteling in Oranje te krijgen. "Ik verdien er aan, maar ik heb er ook 15 miljoen in geïnvesteerd", zei Van der Most. "Iedereen die wat investeert mag er profijt van hebben."
 

TOMTOM-EELDEPiloten kunnen vanaf donderdag met hulp van een nieuw GPS-systeem landen op luchthaven Eelde. Het lijkt op de TomTom, zoals die in de auto wordt gebruikt.

Tot nu toe moeten piloten de vliegtuigen van grote afstand recht voor de landingsbaan brengen, zodat ze met hulp van het huidige ILS-systeem kunnen landen. Dat is bij gebruik van satellietsignalen niet nodig.

Landen wordt makkelijker bij slecht zicht

Samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, NLR, verschillende vliegscholen in Eelde en Luchtverkeersleiding Nederland is het nieuwe systeem ontwikkeld. De afgelopen tijd zijn er proeven mee gedaan.

Een ander voordeel is volgens luchthaven Eelde dat er met minder zicht ook geland kan worden. Met het systeem dat nu wordt gebruikt, is het nodig om de baan vanuit de lucht van afstand te kunnen zien.

Eerste in Nederland

Groningen Airport Eelde is het eerste vliegveld in Nederland dat gebruik maakt van het nieuwe systeem. Het vliegveld zegt daarmee voor piloten in opleiding ook meer mogelijkheden te hebben.

 

Tynaarlo Lokaal, de lokale omroep voor Tynaarlo, zend 30 uur per week uit met een grote diversiteit aan programma's van top 40 tot klassiek en alles wat er tussen zit. Op dit moment heeft de omroep een kleine 50 enthousiaste vrijwilligers en groeit nog steeds.

De omroep wil graag meer en is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor alle onderdelen binnen haar organisatie. Redactie, presentatie, techniek en ondersteuning. Er is veel werk te doen bij onze lokale omroep en niet alleen voor de microfoon maar ook op het gebied van voorbereiding van een programma en aan onderhoud binnen de studio.

Redactie werk is een van de belangrijkste onderdelen van een programma, het voorbereiden van onderwerpen, muziek keuze, uitnodigen van gasten, teksten schrijven voor de presentatoren.

Onze studio in Paterswolde beschikt over moderne apparatuur waar constant in wordt geïnvesteerd, we beschikken over een moderne mengtafel, galmeffecten, directe verbinding met internet en telefoon, daarnaast beschikken over een locatieset die wordt ingezet voor uitzendingen buiten de studio. Nieuwe technici worden door ons zelf opgeleid om binnen enkele weken zelfstandig te kunnen werken.

Binnen onze omroep is er voor iedereen plaats en altijd wat te doen. Meld je aan bij Tynaarlo Lokaal en wordt ook een van onze enthousiaste vrijwilligers.

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of via ons contactformulier